پیشنهاد تاسیس بانک ژاپنی در ایران
بانک مرکزی گزارش داد که معاون وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن به همراه مدیرانی از صنایع گاز و نفت، بیمه و بانک این کشور با رئیس کل بانک مرکزی کشورمان دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار بر استفاده از ظرفیتهای ایجاد شده پس از توافق هستهای برای گسترش روابط اقتصادی تاکید شد.
ولی الله سیف -رئیس کل بانک مرکزی- با اشاره به روابط دیرینه اقتصادی ایران و ژاپن گفت: از ترکیب تیم اقتصادی که به ایران آمده است میتوان به عزم ژاپن برای ازسرگیری روابط اقتصادی و افزایش حجم مبادلات پی برد و امیدوارم با فضای جدیدی که ایجاد شده است ارتباطات اقتصادی دو کشور توسعه چشمگیری داشته باشد.
وی زمینه فعالیت بین دو کشور را مثبت ارزیابی کرد و گفت: ایران زمینه و ظرفیتهای سرمایهگذاری زیادی دارد. ژاپن کشوری پیشرفته در حوزه صنعت و تکنولوژی است و بازار وسیع ایران و منطقه فرصتی برای تولید محصولات مشترک و عرضه در بازار منطقه خواهد بود که باید این فرصت را مغتنم شمرد.
سیف تعامل و روابط شبکه بانکی دو کشور را زیرساخت کلیدی طراحی روابط اقتصادی خواند و عنوان کرد: در دوره تحریمها بانکهای ژاپنی همکاری خوبی با بانکهای ایرانی داشتند و در دوره جدید باید این روابط تقویت شود و متناسب با ظرفیتهای اقتصادی دو کشور فعالیتهای بانکی تعریف و اجرایی شود. همچنین با نگاهی به سابقه همکاری دو کشور میتوان دید که شرکتهای ایرانی از پیشینه انضباطی خوبی برخوردارند.
رئیس کل بانک مرکزی با استقبال از سرمایهگذاری بیشتر ژاپن و حضور قویتر از گذشته در ایران گفت: موانع و محدودیتها باید هرچه سریعتر برداشته شود و رفع این موانع کمک شایانی به رشد مناسبات اقتصادی دو کشور می کند.
وی افزود: تامین مالی پروژهها و سرمایهگذاری به سرعت می تواند به مرحله اجرا درآید و تسریع در توافقنامه سرمایه گذاری متقابل میتواند به این روند کمک کند.
سیف خواستار افزایش سطح فعالیتهای بانکهای ژاپنی در ایران شد و گفت: در گذشته بانکهای ژاپنی فقط به صورت نمایندگی در ایران فعالیت میکردند ولی میخواهیم سطح فعالیتها ارتقا یابد و حتی شاهد تاسیس شعب بانکهای ژاپنی در ایران باشیم. این امر به لحاظ قانونی امکانپذیر و تلاش ما بر این است که شرایط را برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور آماده کنیم.
وی افزود: بانکهای ایرانی آمادگی همکاری سریع و حرفهای با طرف ژاپنی را دارند و پیشنهاد میکنم زمینههای شروع همکاری پیش از اجرایی شدن توافقنامه انجام شود تا سریعتر وارد مرحله عملیاتی شدن همکاری ها شویم و تعامل بانک های دو کشور آغاز و تقویت شود.
استقبال ژاپن از گسترش همکاریها
بنابر این گزارش، دایشیرو یاماگیوا – معاون وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن با استقبال از آمادگی ایران برای گسترش همکاری گفت: موارد مطرح شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی به سرعت به وزارتخانه های مربوطه منتقل میشود و از پیشنهادها برای انجام فعالیتها پیش از اجرایی شدن توافق استقبال میکنیم.
یاماگیوا با ابراز خوشحالی از همکاری با کشور تاریخی ایران افزود: از جانب دولت ژاپن توافق هستهای را تبریک میگوییم و امیدواریم از فرصت ایجاد شده برای تقویت روابط اقتصادی استفاده کنیم و اعتقاد داریم تقویت روابط بانکی دو کشور ایران و ژاپن، منافع طرفین را تامین خواهد کرد.
وی روابط با ایران را به دلیل حائز اهمیت بودن در بین کشورهای منطقه و داشتن منابع طبیعی برای کشور ژاپن که از ظرفیتهای صنعتی برخوردار است، مهم خواند و تصریح کرد: شرکتهای ژاپنی با وجود تحریمها در گذشته با بانکهای ایرانی همکاری خوبی داشتهاند و اکنون ما نیز به عنوان دولت ژاپن از این همکاری ها حمایت می کنیم ضمن آنکه برای شروع مجدد فعالیت ها بهتر است در زمینههای محیط زیست، خودرو و صنایع برق همکاریها آغاز شود.
این مقام دولتی ژاپن در پاسخ به پیشنهاد رییس کل بانک مرکزی ایران مبنی بر گسترش همکاریهای بانکی تاکید کرد: با وجود تحریمهای بینالمللی بانک مرکزی ژاپن با ایران همکاری داشته است و امیدواریم از این به بعد با فرصت پیش آمده روابط اقتصادی را توسعه دهیم البته این امر به تصمیم بانکهای ژاپنی بستگی دارد، لیکن دولت ژاپن از این بانکها جهت حضور در ایران حمایت خواهد کرد.
وی گفت: دولت ژاپن منتظر اجرایی شدن برجام است اما تا زمان اجرایی شدن آن نیز از شرکتهای غیردولتی که مایل به حضور در ایران باشند پشتیبانی میکند.
معاون وزیر اقتصادی ژاپن گفت: هدف ما از سفر به ایران توسعه روابط بین دو کشور به ویژه در زمینه اقتصادی است.
یاماگیوا در پایان دیدار با ولی الله سیف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مهمترین دستور کارتان در سفر به ایران با مقامات ایرانی به ویژه با رئیس کل بانک مرکزی چه بوده است افزود: هدف ما از سفر به ایران توسعه روابط بین دو کشور به ویژه در زمینه اقتصادی است.
وی گفت : برای تقویت روابط اقتصادی مهم این است که اول روابط مالی تنظیم شود.
یاماگیوا افزود: هیئت ژاپنی برای همین با رئیس کل بانک مرکزی مذاکره کرد و فکر می کنم که مذاکرات مثبتی بوده است.
معاون وزیر اقتصاد ژاپن در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه موضوع گفتگو فردای شما با وزرای نفت و صنعت درباره تقویت کدام یک از موضوعات اقتصادی خواهد بود؟ گفت: به طور کلی در زمینه های مختلف با آنها بحث و گفتگو خواهد شد اما برای اینکه همه زمینه های اقتصادی تقویت شود، اول باید در باره تنظیم روابط مالی بحث و سپس درباره تقویت روابط بین دو کشور تبادل نظر خواهد شد.